bloemetjes trees logo banner rij bewust ecocar soul ev Optima

400_rijgerust_logo_2015_vermeulen.png

 

Rij gerust . . .  maar bewust!

Het broeikaseffect veroorzaakt door de uitstoot van CO2 van o.a. auto’s is niet alleen onderwerp voor wetenschappers of de politiek, ook ú kunt uw steentje bijdragen aan de vermindering van CO2 uitstoot. Hoe? Door bewust gebruikt te maken van uw auto. “Rij gerust . . . maar bewust” noemen wij dat.

Eigenlijk wil iedereen graag een bijdrage leveren aan een duurzame(re) wereld, deze ambities wordt echter aanzienlijk minder als het ons comfortabele leventje gaat beïnvloeden. Wij bieden u graag een aantal tips, ideeën en voorbeelden hoe u kunt bijdragen aan de verlaging van de CO2 uitstoot zonder in te leveren op comfort. 

 

400_soul-ev-laadpaal.jpg

 

Kies bewust.

U kunt er ook zelf voor zorgen dat het milieu minder belast wordt: Bewust kiezen! “De auto is vaak het meest snelle en handige vervoermiddel”, we bedoelen eigenlijk: “De auto is de makkelijkste keuze”. Voor de korte afstand is de fiets vaak een goed (en gezond) alternatief.

Een auto huren kan bijvoorbeeld interessant zijn als u over een korte periode een auto nodig hebt, een vakantie bijvoorbeeld. Op deze manier heeft u niet het hele jaar een grote auto (een grote auto heeft een hogeren CO2 uitstoot) voor de deur staan, maar huurt u deze pas als u hem nodig hebt. Zomaar een voorbeeld waarmee u CO2 (en geld) bespaart, terwijl u niet inlevert op uw gemak.

Er zijn een heleboel milieubewuste auto’s op de markt, vaak met allerlei subsidies zowel bij zakelijk als privé gebruik. Laat u echter niet gek maken, kies de auto die past bij uw rijgedrag en jaarkilometrage. Gaat u een nieuwe auto kopen of leasen, laat u dan goed voorlichten en maak een bewuste keuze. 

 

Rij bewust.

Wanneer u rijdt volgens de nieuwe rijstijl – ook wel “Het nieuwe rijden” genoemd -, rijdt u efficiënter. Daarmee bespaart u al gauw 10% brandstof en rijdt u zo 100 kilometer meer op een tank. Goed voor uw portemonnee en goed voor het milieu. Daar komt nog eens bij dat het beter is voor uw auto. En ook dat merkt u meteen: u bent minder geld kwijt aan onderhoud en reparaties. Bovendien zit u veiliger in de auto doordat u beter anticipeert op het overige verkeer. Kortom, alle reden om bewust te gaan autorijden! 

 

Bewust onderweg.

Kies de route met zorg, vertrek op tijd en vermijd zoveel mogelijk de spits. Voorkom onnodige luchtweerstand: haal dakkoffer, fietsenrek of imperiaal na gebruik direct van het dak. Vermijd korte ritten (pak dan de fiets), koude motoren verbruiken namelijk meer brandstof dan warme motoren. Op korte ritten haalt de motor zijn optimale temperatuur niet, bevordert slijtage en vermindert de levensduur van de motor. 

 

400_eco-fuel-e1420573655761.jpg

 

Kies bewust voor goede brandstof en motorolie.

Een motor die 100% technisch in orde is, komt door de emissietest. Zo niet, dan er sprake van meerverbruik. Een (te) hoge CO2 uitstoot en brandstofverbruik wordt in vele gevallen veroorzaakt door vervuiling. Het gebruik van kwalitatief goede brandstof én motorolie is dan ook van groot belang. Meerdere brandstofmaatschappijen bieden tegenwoordig hoogwaardige brandstof aan met een reinigende werking. Ons advies is om regelmatig deze (hoogwaardige) brandstof te tanken, immers ook voor vervuiling geldt: beter voorkomen dan genezen. Een groot deel van de vervuiling wordt door de diverse filters (oliefilter, brandstoffilter, luchtfilter) opgevangen, het is dan ook belangrijk dat deze filters regelmatig vervangen worden.  

 400_np-green1-800x532.jpg

Bewuste band met het wegdek.

Uw auto heeft slechts op 4 plekken contact met de grond: uw banden. Het mag duidelijk zijn dat deze 4 “raakvlakken” erg belangrijk zijn als we het hebben over uw veiligheid. Maar hoe klein deze 4 “raakvlakken” dan mogen zijn, de invloed op uw CO2 uitstoot is erg groot.

Een verkeerde band onder uw auto zorgt voor een significant hogere CO2 uitstoot, maak dus een bewuste keuze als u nieuwe banden nodig hebt. Wij adviseren u graag. Wellicht zijn er voor uw auto zelfs banden leverbaar met een lagere rolweerstand, deze zorgen voor een lagere CO2 uitstoot (en vaak ook brandstofverbruik) ten opzichte van de standaard band terwijl ze niet veel duurder hoeven te zijn. Als u zomer- en winterbanden gebruikt, let er dan op dat u op tijd wisselt.

Nog een punt van aandacht als we het over banden hebben: De bandenspanning! Controleer deze maandelijks, u voorkomt hiermee een onnodig hoog brandstofverbruik en dito CO2 uitstoot. Bovendien is een auto met een juiste bandenspanning optimaal veilig. De laatste bespaar tip op bandengebied is wieluitlijning. Een optimaal uitgelijnd onderstel zorgt voor het beste (lees: veiligste) weggedrag, de minste rolweerstand - en dus de minste CO2 uitstoot en brandstofverbruik – en de minste bandenslijtage.

  

Meer informatie over bewust autogebruik vind u hier:

 

www.hetnieuwerijden.nl

www.hetkanwel.net

www.cbr.nl

 

 

 

 

AutoVermeulen belt u!


Wilt u AutoVermeulen iets vragen?E

|

info@autovermeulen.nl


T

|

(0113) 56 18 12

Realisatie: Auto-Mark / TiDi Graphics