Het verschil tussen balanceren en uitlijnen

“Het stuur trilt een beetje. Maar hij is pas nog uitgelijnd dus dat kan het niet zijn.” Uitlijnen of balanceren, wat is wat? Het zijn namelijk 2 heel verschillende zaken, die echter al zo lang als ik in het autovak actief ben verward worden.

Uitlijnen

Het uitlijnen van een auto betreft niet de banden of de velgen van de auto, maar wordt er gecontroleerd of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. Het meten van deze wielstanden doen we met een geavanceerde 3D uitlijncomputer welke is voorzien is van de nieuwste software en afstelgegevens (per auto is dit verschillend). De positie van de wielen kan in verschillende richtingen worden afgesteld, deze richtingen hebben allen een benaming; caster, camber, toespoor, uitspoor.  Deze afstellingen samen bepalen niet alleen het weggedrag van de auto maar kunnen bij een onjuiste waarde tevens zorgen voor extra bandenslijtage en een onnodig hoog brandstofverbruik.

Balanceren

Het balanceren van de wielen is het in balans brengen van de velg en de band. Als er nieuwe banden gemonteerd worden is balanceren dan ook altijd noodzakelijk. Balanceren (ook wel uitbalanceren genoemd) gebeurd op een machine die het wiel op toeren brengt en daardoor de onbalans in kaart brengt. Deze onbalans heffen we op door middel van balanceergewicht. Afhankelijk van het type velg worden balanceergewichten / gewichtjes op de velgrand geslagen (geklemd) of aan de binnenkant van de velg geplakt.


Kees Joossen

  • Servicemanager
  • Mede-eigenaar
HomeBlogHet verschil tussen balanceren en uitlijnen