AutoVermeulen Tips: Autorijden in de zomer. 22 juni 2021

Van hittegolf tot tropische storm

In de zomer kun je met de auto voor rare verrassingen komen te staan. Dat hoeft niet langer, dankzij deze tips. Tijdens de zomerdagen met hoge temperaturen kan het al snel warm worden in de auto. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een oververhitte motor of een accu die niet meer werkt. Bekijk onze tips en vergeet niet om rekening te houden met verkoeling in de auto.

Oververhit.. wat nu?

Let op de temperatuurmeter. Loopt de motor warm? Schakel dan terug en draai meer toeren. Zet de airco uit, draai de kachel op de warmste stand en zet de blower vol aan, dan kan de motor z’n overtollige warmte kwijt. Loopt de auto nu nóg steeds warm? Dan toch stoppen en motor laten afkoelen.

Wanneer je in Nederland rijdt staan je achterremmen over het algemeen stil. Bij uren rijden of bij rijden met zware belading kunnen ze oververhit raken, waardoor ze vast gaan zitten. Dit komt met name voor bij auto’s met remschijven achter. Laat ze dus voor vertrek gangbaar maken.

Het komt vaakt voor dat de koelfan al maanden kapot is, maar in Nederland heb je hier geen last van. Bij zware belasting en lange files merk je dit pas. De koelfan is heel eenvoudig thuis te controleren: laat de motor een kwartiertje draaien nadat de auto meer dan een kwartier gereden heeft. Voordat de motor warm wordt moet hoorbaar de fan inslaan en de motortemperatuur zal dalen.

Hoe houd ik mijn auto koel?

In de schaduw parkeren scheelt een hoop, maar kan niet overal en altijd. Een zonnescherm werkt ook heel effectief. Laat voordat je wegrijdt de ergste warmte uit de auto ontsnappen door alle ramen te openen alvorens de airco aan te zetten.

Hoe kan mijn airco vies worden?

Doordat er bacteriën in groeien. De verdamper wordt vochtig en daar gedijen de organismen goed. Bacteriegroei is af te remmen door de airco ‘droog weg te zetten’. Zet daarvoor ongeveer 5 minuten voordat je op de plaats van bestemming bent je airco uit. De verdamper kan dan drogen. Ons advies: laat regelmatig een aircoservice uitvoeren. Voorkomen is beter dan genezen.

Voorkom pech door verkeerd gebruik van de koppeling.

Het verkeerd gebruiken van de koppeling zorgt vaak voor pechgevallen bij lange ritten naar de vakantiebestemming. Automobilisten doen vaak heel erg hun best om met zo min mogelijk wielspin of schokken aan te sluiten in de file. Dat gaat het beste door de koppeling een heel klein beetje op te laten komen. Als je dit langdurig doet, bij bijvoorbeeld files of de berg wordt de koppeling te heet, gaat deze roken en stinken en ontstaat er vanzelfsprekend paniek. In zo’n geval is hulp van sleep of garage niet nodig, een half uurtje laten afkoelen op een parkeerstrook is vrijwel altijd voldoende. De stank zal wel nog een aantal dagen in de auto blijven hangen. Als je dan een garage bezoekt zal de monteur concluderen: “dat is de koppeling” en daar is dan geen woord van gelogen. Indien de koppeling nog normaal aangrijpt is vervangen niet noodzakelijk. Zorg er dus voor dat je de koppeling ‘ruw’ laat opkomen. Laat liever de banden even slippen dan de koppeling.

Auto volgeladen.. welke bandenspanning?

De fabrikant van je auto geeft op welke bandenspanning je moet hebben voor welke belading. Die informatie staat op een sticker, die vaak aan de binnenkant van de dorpel of je tankdopklep zit (staat trouwens ook in het instructieboekje). Vooral de spanning van de achterbanden moet worden aangepast, omdat die het meest afhangt van de zwaarte van de belading.

Rijden in de bergen. Hoe doe je dat?

70 of 80 rijden in z’n vijf? Prima en lekker zuinig in vlak Nederland met een lege auto, maar niet op vakantie! Zelfs een helling op de Péage of Autobahn kan met een volbeladen auto al te veel zijn: de motor loopt warm of begeeft het. Heel veel Nederlanders komen zo met pech te staan. Laat de auto dus niet in z’n vijf omhoog zwoegen, maar schakel terug naar de vierde of derde versnelling en draai meer toeren. Rij in dezelfde versnelling omlaag als omhoog. Dus ben je op een berg in zijn twee omhoog gekomen, ga dan ook in zijn twee naar beneden. De auto remt zo op de motor en dat spaart de remmen.

Zonnebril

Zorg standaard een goede zonnebril als u in de zomer de weg op gaat. Bij voorkeur één met gepolariseerde glazen. Die beschermen je ogen beter tegen reflecterend licht en schitteringen. Ook goed: oranjebruine glazen. Die verhogen het contrast, waardoor je beter kunt zien. Ga anders nog even snel langs je opticien voordat je op (auto)vakantie gaat.

Dit waren zomaar een paar tips waarmee je een heleboel narigheid kan voorkomen. En als er iets is wat je niet wilt tijdens je (onbezorgde) vakantie is het narigheid. Heb je nog vragen? Twijfel je ergens aan? Schroom niet, neem contact met ons op. We helpen u graag zorgeloos op weg, ook in de vakantie!

Alvast en fijne zomer (vakantie) gewenst namens het gehele team/familie AutoVermeulen. 

 

HomeNieuwsAutoVermeulen Tips: Autorijden in de zomer.