Corona & de auto: vragen & antwoorden! 1 juni 2020

Mag ik andere mensen meenemen? Verschuift mijn apk? En hoe tank ik veilig? Zes corona-autovragen én antwoorden!

 

1. Mag ik met andere mensen in één auto op pad?

Het is in principe verboden om met meerdere mensen in één auto te zitten. In de meeste auto’s is het immers vrijwel onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden. De politie heeft al een flink aantal boetes uitgedeeld (390 euro p.p.) aan mensen die zonder geldige reden bij elkaar in de auto zaten. Voor mensen uit hetzelfde huishouden geldt een uitzondering; zij mogen samen reizen.

 

2. Hoe kun ik zo veilig mogelijk tanken?

Gebruik altijd een handschoen tijdens het tanken en kies indien mogelijk voor contactloos betalen. Gebruik als het even kan een betaalautomaat bij de pomp zelf. Dan hoef je niet naar binnen en mijd je contact met andere mensen.

 

3. Kan ik nog steeds terecht voor onderhoud en reparatie?

Ja, dat kan. AutoVermeulen heeft zijn werkplaats ‘gewoon’ open en onze medewerkers zorgen goed voor uw auto, maar ook voor u. Ze werken volgens de RIVM-regels en nemen extra hygiënemaatregelen. Voor en na het onderhoud ontsmetten ze stuur, pookknop, handrem, deurgrepen en contactsleutel.

 

4. Mijn auto moet apk-gekeurd. Schuift de keuringsdatum vanwege corona door?

Nee. In sommige andere landen worden de keuringstermijnen opgerekt, maar in Nederland zijn de regels nog ongewijzigd, meldt de RDW. Laat de apk dus gewoon voor de uiterste RDW-keuringsdatum uitvoeren.

 

5. Ik durf nog niet naar de garage voor de zomerbandenwissel. Kan ik doorrijden op winterbanden?

In principe wel. Winterbanden geven bij remmen op droge warme weg een iets langere remweg en maken meer afrolgeluid. Maar direct gevaar voor stukrijden is er niet. Wel geldt: hoe warmer het is, hoe zachter het rubber wordt en hoe sneller de banden slijten. Ons advies: wees niet bang en laat ze alsnog op korte termijn wisselen.

 

6. Kan ik inmiddels weer vrijuit met de auto de grens over , Europa in?

Nee, nog niet. Veel landen houden hun grenzen nog dicht voor alles behalve noodzakelijk verkeer. Voor Frankrijk, Italië en Spanje zijn speciale documenten nodig om door het land naar huis (Nederland) te mogen reizen. Bij de Belgische grens zijn er extra politiecontroles om ‘niet-essentiële verplaatsingen’ (zoals voor goedkoop tanken over de grens’) tegen te gaan. De actuele situatie per land vind je op de site van de Rijksoverheid (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen)

HomeNieuwsCorona & de auto: vragen & antwoorden!