De FIAT Topolino keert terug! 11 januari 2023

Hij is bedacht en ontworpen als Citroën Ami, die je in vele kleuren kan krijgen met een hip Frans karakter. Inmiddels is ie ook als meer zakelijke Duitse stadscruiser onder de naam Opel Rocks-e gelanceerd. Net even anders maar uiteraard verder (technisch) geheel hetzelfde. Maar het is niet eens een echte auto, maar een brommobiel die zelfs door minderjarigen – in Nederland vanaf 16 jaar – bestuurd mag worden.

FIAT heeft nu bevestigd dat er van het Italiaanse merk óók een variant aan zit te komen. Het is een logische beslissing bovendien, eentje die we nog wel vaker zullen gaan zien in de toekomst nu Stellantis een feit is.  Bovendien kent Italië een grote stedencultuur, vandaar dat de Ami in Italië ook redelijk aanslaat. Het gerucht was er al langer. Sterker nog, zelfs onder FCA vlag is al vaak en grondig over dit concept nagedacht door FIAT en ook toen viel de historische naam Topolino. De Topolino zou hiermee het eerste model zijn wat onder de valg van Stellantis op de markt komt.

Marchionne – voor wie ‘m niet kent; de oude CEO van FCA, altijd gekleed in een trui – noemde het echter een financieel onhaalbaar project, wat het ook daadwerkelijk was. Inmiddels is het schaalvoordeel een feit en heeft FIAT-baas Olivier François de komst van de FIAT Topolino bevestigd. De in Marokko (Kenitra) geproduceerde elektrische brommobiel zal volgens de Fransman, die al heel lang op Lingotto werkt, met een typisch Italiaans sausje overgoten worden. De Italianen doen er alles aan om het charmante en enigszins chique karakter van een FIAT Topolino tot uiting te brengen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een linnen dakje voor een open versie, precies zoal het legendarische model uit de jaren ’30. Overigens werd het succesvolle project van Giacosa toen ge-rebadged op Franse bodem voor wijlen Simca. Nu zijn de rollen omgekeerd. De mini FIAT zal onder de 10.000 euro gaan kosten en debuteert later dit jaar al.

Ilustraties: Pirela Design (@pirelaneuman op Insta)

HomeNieuwsDe FIAT Topolino keert terug!