Euro NCAP: Fiat Ducato veiligste bestelwagen op de markt 17 februari 2022

Euro NCAP heeft veiligheidssystemen van bestelbussen onder de loep genomen. De resultaten zijn beter dan een jaar geleden, stelt Euro NCAP, dat vooral bekend is door de veiligheidstests bij personenauto’s. De Fiat Ducato is vernieuwd en heeft als eerste bestelwagen tot 3,5 ton een ‘platina medaille’ behaald. De Nissan Interstar, voorheen de NV400, is de enige bestelbus die nog het label ‘niet aanbevolen’ krijgt.

AEB als optie

Euro NCAP kijkt vooral naar de montage van veiligheidssystemen op bestelwagens. Dat zijn systemen als AEB (Automatic Emergency Braking). Op personenauto’s al vrijwel standaard, bij bestelbussen een optie. Terwijl die veel op de weg zijn en door hun formaat en massa een groter gevaar vormen voor kleine auto’s, fietsers en voetgangers, stelt Euro NCAP. Vrijwel alle bestelbussen komen iets beter uit de test dan een jaar geleden. Dat is vooral te danken aan kleine veiligheidsupdates. Zo behalen de Opel Movano en de Renault Master nu een bronzen medaille, terwijl ze vorig jaar nog ‘niet aanbevolen’ werden. Dat laatste geldt nu alleen nog voor de Nissan Interstar, die AEB niet als optie heeft.

Nieuw ontworpen

Modellen die nieuw werden ontworpen maken grotere stappen op veiligheidsgebied. De nieuwe Renault Trafic is volgens Euro NCAP het meest duidelijk verbeterde voertuig. De Trafic behaalt nu zilver. De Ford Transit, Mercedes Vito en Volkswagen Transporter behalen de gouden medaille. De nieuwe Fiat Ducato is echter de duidelijke winnaar. Vorig jaar stond het voertuig op brons. Het werd door Fiat voorzien van een geavanceerde sensorset, die AEB biedt voor voetgangers en fietsers. Euro NCAP merkt daarbij op dat de andere Stellantis-voertuigen waarmee de Ducato zijn platform deelt – Peugeot Boxer, Citroën Jumper en Opel Movano – niet dezelfde upgrade kregen. Die blijven bij brons.

Bron: automotive-online.nl

HomeNieuwsEuro NCAP: Fiat Ducato veiligste bestelwagen op de markt