Goodbye EV6 -> Welcome Avenger! 13 januari 2023

Het hoge woord is eruit: de Jeep Avenger is de Auto van het Jaar 2023, en neemt het stokje over van de Kia EV6 die de titel van auto van het jaar in 2022 mocht dragen. De allereerste vol-elektrische auto van het Amerikaanse merk heeft zojuist de prijs ontvangen.

Dat gebeurde allemaal op de Autosalon van Brussel, die momenteel plaatsvindt. De Jeep Avenger hield de Peugeot 408, Toyota bZ4X/Subaru Solterra, Nissan Ariya, Renault Austral, Volkswagen ID. Buzz en Kia Niro achter zich.

Daarmee wint er opnieuw een elektrische auto. Alhoewel de Jeep Avenger wellicht op termijn ook met verbrandingsmotoren op de markt verschijnt? Het model deelt z’n techniek namelijk met auto’s de Peugeot 2008, DS3 Crossback, Citroën ëC4 en de Opel Mokka. Die zijn er zowel met een volledig elektrische aandrijflijn, als met benzine- en dieselmotoren.

Is de Jeep Avenger dan zomaar een van de vele auto’s uit de Stellantis-koker die enkel op het gebied van design en afmetingen van elkaar verschillen? Niet helemaal, want Jeep heeft ervoor gezorgd dat de Avenger echt de naam Jeep mag dragen. Zo heeft hij een grotere bodemspeling dan z’n technische broertjes en heeft-ie door Jeep ontwikkelde terreinmodi. Dat moet hem wel degelijk capabeler maken in het terrein.

Specificaties Jeep Avenger

De Avenger maakt ook gebruik van de vernieuwde aandrijflijn die Stellantis in diens producten monteert vanaf dit jaar. Het accupakket meet 54 kWh, goed voor een bereik van 400 kilometer volgens WLTP. De elektromotor is goed voor 156 pk en 260 Nm. Verbeterde cijfers ten opzichte van de vorige aandrijflijn. De eerste generatie elektrische auto’s van het megaconcern moesten het doen met 50 kWh en 136 pk. Snelladen kan de Avenger overigens met maximaal 100 kW.

In Nederland is de Avenger vooralsnog leverbaar vanaf 40.500 euro. Het gaat dan om de 1st Edition, die standaard rijk is uitgerust. Later verschijnen ook nog goedkopere versies.

 

 

Bron: Autovisie

 

 

HomeNieuwsGoodbye EV6 -> Welcome Avenger!