Italiaanse vlag verdwijnt van Fiat 600 na ophef land van herkomst. 22 mei 2024

Fiat verwijdert uit voorzorg de Italiaanse driekleur uit de achterbumper van de Fiat 600. Daarmee hoopt Stellantis te voorkomen dat het de Italiaanse Guardia di Finanza achter zich aan krijgt.

De nieuwe compacte en ook elektrische cross-over van Alfa Romeo mag geen Milano heten omdat hij niet in Italië wordt gebouwd en de Fiat Topolino mag om dezelfde reden geen Italiaans vlaggetje op z’n flank dragen. De vierwielers voldoen niet aan de Italiaanse wet die dicteert dat producten niet de indruk mogen wekken in Italië gebouwd te zijn als dat niet het geval is. Dat beweegt Fiat er nu toe om de kleuren van de Italiaanse vlag te verwijderen van de achterbumper van de Fiat 600e. Dat blijkt uit berichtgeving van Reuters.

Net als de Fiat Topolino en de Alfa Romeo Junior (eerder: Milano) wordt ook de Fiat 600 niet in Italië geproduceerd. Stellantis schroeft de Fiat 600 namelijk in Polen in elkaar. Op de in Marokko geproduceerde Topolino zat de Italiaanse driekleur en dat was voor de Italiaanse Guardia di Finanza – de Italiaanse ‘financiële politie’ – reden genoeg om ruim 130 exemplaren van die Topolino bij aankomst in de havens van het Italiaanse Livorno in beslag te nemen. De Fiat 600 heeft als Red en La Prima in het 600-logo in de achterbumper de Italiaanse driekleur, maar straks dus niet meer. Fiat zou dat besluit hebben genomen om “[…] volledig transparant te zijn en om misverstanden te voorkomen over waar het product gebouwd wordt.”

Naar verluidt hebben de Italiaanse autoriteiten Stellantis onder een vergrootglas liggen omdat het concern er vaker voor kiest om auto’s niet in Italië, maar in landen te bouwen waar de productiekosten lager zijn.

Bron: Autoweek

HomeNieuwsItaliaanse vlag verdwijnt van Fiat 600 na ophef land van herkomst.