KIA LAAT ELEKTRISCHE SUV EV9 ZIEN: KOMT IN 2023 26 augustus 2022

Na de EV6 komt … de EV9! De Kia EV9 is straks een SUV die even groot als hoekig is. Kia laat nu zelf voor het eerst foto’s van de productierijpe EV9 zien, al is de koets nog altijd bedekt met een camouflerend stickervelletje.

De EV6 is de eerste en vooralsnog enige elektrische auto van Kia’s label dat het voor zijn in de basis puur als elektrische auto ontwikkelde modellen heeft bedacht. Het ‘EV’ geheten label, waarbij die afkorting wordt gevolgd door een cijfer, is daarmee vergelijkbaar met het Ioniq-kopje waaronder Hyundai de Ioniq 5 en Ioniq 6 voert. Lang hoeft de EV6 niet de enige ‘EV’ van Kia te blijven. In 2019 schotelde Kia ons de Concept EV9 voor, een concrete vooruitblik op een elektrische SUV waarvan we nu weten dat hij in het eerste kwartaal van 2023 wordt onthuld.

Kia geeft voor het eerst zelf een reeks beelden vrij van de definitieve EV9, de productieversie van de Concept EV9. Uit eerdere spionagefoto’s konden we al afleiden dat Kia voor het ontwerp van de EV9 behoorlijk trouw blijft aan de conceptuele voorganger ervan. Dat betekent: een hoekige koets met scherpe vouwen, op bijzondere wijze uitgeklopte wielkasten en eigenwijze verlichting.

Onder de Kia EV9 zit een variant van het modulaire E-GMP-platform dat ook door zustermerk Hyundai wordt gebruikt. Technische gegevens zijn er nog niet. De Kia Concept EV9 moest op papier zo’n 480 kilometer kunnen afleggen met een volle accu. Een vergelijkbare actieradius verwachten we dan ook van ten minste één van de motorversies van de definitieve EV9. We mikken op een lengte van zo’n 4,90 tot 4,95 meter en een wielbasis van minimaal drie meter. Daarmee wordt het niet de grootste SUV van Kia, dat lijkt namelijk de ruim vijf meter lange Telluride te blijven. Net als die alleen in de Verenigde Staten geleverde Telluride biedt de elektrische EV9 straks plaats aan maximaal zeven inzittenden. Ook Hyundai komt met een elektrische SUV die wat formaat betreft vergelijkbaar zal zijn met deze EV9. Dat wordt de productieversie van het studiemodel Seven, dat in 2019 gelijktijdig met de Concept EV9 werd gepresenteerd.

In het leveringsgamma van Kia wordt de EV9 de absolute topper. Kia omschrijft hem namelijk als zijn nieuwe vlaggenschip, die “als nieuwe standaard gaat gelden op het gebied van design, prestaties, actieradius, rijdynamiek, technologie en comfort”.

Bron: Autoweek

HomeNieuwsKIA LAAT ELEKTRISCHE SUV EV9 ZIEN: KOMT IN 2023