Let op! Nieuwe auto’s worden duurder 17 juni 2020

Vanaf 1 juli 2020 voert de overheid nieuwe BPM-tabellen in, die gebaseerd zijn op de WLTP. Nu wordt deze nog op teruggerekende WLTP-waardes gebaseerd. Volgens de onderzoekers van JATO betekent dat in de meeste gevallen wederom een stijging van de autoprijzen.

Met de invoering van de WLTP-cyclus in september vorig jaar, steeg de prijs van vrijwel elke nieuwe auto. De nieuwe meetmethode resulteerde in hogere CO2-uitstootwaarden, en daardoor ook een hogere BPM. Helaas is die stijging nog niet afgelopen, want de WLTP is nog niet volledig ingevoerd in Nederland. Den Haag besloot namelijk om dit gefaseerd te doen. BPM-waarden zijn nu nog gebaseerd op een terugrekenmethode die WLTP-waarden vergelijkbaar maakt met NEDC, de zogenaamde NEDC-correlated.

Praktijk

Het idee achter de omrekening is dat auto’s, die gekeurd zijn onder de nieuwe WLTP-cyclus, gelijkwaardig aangeboden kunnen worden als de auto’s die nog onder de NEDC gekeurd waren. Dit betekende ook dat de overheid de BPM-tabellen niet hoefde aan te passen tot de gevolgen van de invoering van de WLTP duidelijk waren. Door het omrekenen zouden de autoprijzen niet of nauwelijks stijgen. In de praktijk bleek er een verschil van ongeveer 20% tussen de waardes van de NEDC en NEDC-correlated te zitten.

Op 1 juli 2020 wil de overheid het berekenen van de BPM alleen nog maar met WLTP-waarden doen. Onderzoeksbureau JATO is daarom alvast in de cijfers gedoken en komt tot de conclusie dat deze stap de Nederlandse auto’s nog duurder maakt. De gemiddelde BPM-verhoging over alle brandstofsoorten komt uit op € 588,23. Vooral de auto’s met een dieselmotor onder de kap worden flink duurder. JATO voorspelt hiervoor een gemiddelde BPM-stijging van 878,29 euro. De auto’s met hybride-aandrijving komen er het beste vanaf. Deze worden vermoedelijk gemiddeld ‘maar’ 166,73 euro duurder.

Kortom

Per auto/merk verschilt de impact van de nieuwe regelgeving, maar één ding is zeker: autorijden wordt er niet goedkoper op. Kun je BPM verhoging voorkomen? Als je snel bent wel, auto’s die uit voorraad geleverd worden (kentekenaanvraag vóór 1/7/2020) worden geleverd tegen het huidige BPM tarief, en dat scheelt altijd geld. Geld waar je ook andere dingen voor kunt doen. Maar . . . gezien het feit dat alle autofabrieken i.v.m. Corona hebben stilgelegen is de voorraad klein.

Tip

Kom lang of maak een afspraak… Samen gaan we kijken wat uw wensen zijn en of we deze kunnen vervullen. De voorraad is niet groot meer, maar wellicht staat jou nieuwe auto er tussen en bespaar je een hoop geld. Bovendien hebben wij ook altijd een aantal voorgeregistreerde auto’s, naast BPM voordeel zit daar vaak ook nog een extra voordeel op.

  • Wij gaan ten allen tijde discreet met uw persoonlijke gegevens om. Bij voorbaat dank voor uw reactie.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
HomeNieuwsLet op! Nieuwe auto’s worden duurder