Tips van onze Experts: Veilig van A naar B in de herfst. 29 september 2023

Veilig autorijden in de herfst vereist speciale aandacht voor veranderende weersomstandigheden en de unieke uitdagingen van dit seizoen. De herfst brengt prachtige kleuren en een verkoelend briesje, maar ook gladde wegen door bladeren en regen. Om ongelukken te voorkomen, is het essentieel om je snelheid aan te passen aan de omstandigheden, voldoende afstand te houden tot andere voertuigen en regelmatig je verlichting en banden te controleren. Blijf alert en geconcentreerd, vermijd afleidingen en zorg dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Onze Experts geven antwoorden op een aantal vragen en helpen u om veilig van A naar B te komen in de herfst.

 

Hoe kan ik mijn zicht verbeteren bij regenachtig weer in de herfst?
– Een helder zicht is essentieel. Zorg ervoor dat je ruitenwissers in goede staat verkeren en vervang ze indien versleten. Houd je voorruit schoon, zowel aan de binnen- als buitenkant. Gebruik ook je airconditioning om de ruiten snel te ontwasemen.

Welke banden zijn het beste voor herfstomstandigheden?
– All-season of winterbanden zijn ideaal voor herfstomstandigheden. Ze bieden betere grip en stabiliteit op natte, gladde wegen en in koude temperaturen. Controleer regelmatig de bandenspanning.

Hoe kan ik aquaplaning voorkomen bij natte herfstwegen?
– Verminder je snelheid, want aquaplaning treedt vaak op bij hogere snelheden. Houd voldoende afstand tot het voertuig voor je en voorkom plotselinge stuurbewegingen. Als je aquaplaning ervaart, laat dan het gas los en stuur voorzichtig in de gewenste richting.

Wat moet ik doen als ik in dichte mist terechtkom?
– Zet je mistlampen aan om zichtbaar te blijven voor andere weggebruikers. Verlaag je snelheid en gebruik je mistachterlichten als het zicht echt slecht is. Blijf extra alert en houd meer afstand tot andere voertuigen.

Is het belangrijk om de remafstand aan te passen in de herfst?
– Ja, verhoog je volgafstand tot het voertuig voor je vanwege de langere remafstanden op natte en gladde wegen. Dit geeft je meer tijd om te reageren in noodsituaties.

Hoe kan ik mijn auto voorbereiden op mogelijke vorst ‘s nachts?
– Zorg ervoor dat je ruitenwisservloeistof antivries bevat om bevriezing te voorkomen. Krab ijs van je ruiten om een helder zicht te behouden. Controleer ook je verwarming en ruitontdooier om condensatie binnenin te verminderen.

Wat moet ik doen als ik in een bladerenbed rijd?
– Bladeren kunnen glad zijn, vergelijkbaar met ijs. Vertraag en vermijd plotselinge stuurbewegingen of harde remacties. Probeer in een rechte lijn door het bladerenbed te rijden.

Hoe ga ik om met laagstaande herfstzon die in mijn ogen schijnt?
– Gebruik een zonnebril om verblinding te verminderen. Houd je voorruit schoon aan de binnenkant en buitenkant om schittering te minimaliseren. Pas je zonneklep aan om de zonnestralen af te schermen.

Is het verstandig om regelmatig de bandenspanning te controleren in de herfst?
– Ja, controleer maandelijks de bandenspanning, omdat koude temperaturen de druk kunnen beïnvloeden. Correct opgepompte banden zorgen voor betere grip, brandstofefficiëntie en veiligheid.

Wat moet ik doen als ik in een plas rijd en mijn remmen nat worden?
– Als je remmen nat worden, droog ze dan voorzichtig door lichtjes op de rem te trappen terwijl je rijdt. Dit zorgt ervoor dat de remmen effectief blijven werken. Blijf alert en anticipeer op mogelijke vertraging bij het remmen.

 

Heeft u zelf een vraag aan onze Experts? Stel ‘m HIER. We helpen u graag VEILIG op weg.

HomeNieuwsTips van onze Experts: Veilig van A naar B in de herfst.